Što je omekšavanje vode

Sentencia omekšivač vode (ionski izmjenjivač, razbijač kamenca) u potpunosti i trajno omekšava vodu tj. uklanja kamenac kao i željezo. Voda se omekšava/pročišćava tehnologijom izmjene iona. Masa za omekšavanje koja se nalazi u tlačnom spremniku (preko kojeg teče voda) vrši izmjenu iona kalcija i magnezija iz njihovih soli (kamenac/željezo u vodi), sa ionima natrija iz tabletirane soli (NaCl) kojom se masa za omekšavanje regenerira tj. vraća u prvobitno stanje. Tako se soli koje se talože (kamenac) zamjenjuju sa solima koje se ne talože, a rezultat je trajno i u potpunosti omekšana voda (< 0,1 odH ) i voda bez željeza.

Shematski prikaz uređaja za omekšavanje vode

Shematski prikaz uređaja za omekšavanje vode

Tabletirana sol niti u jednom trenutku ne ulazi u sustav opskrbe vodom. Jedina mu je funkcija da regenerira masu za omekšavanje i vrati je u prvobitno stanje. Prije povratka u režim rada, sav sakupljeni kamenac i slana otopina izbacuju se u sustav odvodnje.

Na taj način masa za omekšavanje traje godinama, čak i više od 10 godina.

Energetski učinkovito tretiranje vode

Na ovaj se način kamenac u potpunosti i trajno odstranjuje iz cjelokupne vode u objektu, a tehnički kvarovi poput začepljenja sapnica na hidromasažnim kadama, zasoljavanje grijača bojlera, perilica i ostalih kućanskih aparata taloženjem kamenca, začepljenja perlatora na slavinama, mrlje na sanitarijama i tuš kabinama postaju prošlost.
Uz neopisivo ugodan osjećaj kupanja i tuširanja u mekanoj vodi, ostvaruju se stalne i značajne uštede u potrošnji električne energije, soli za omekšavanje u perilicama rublja i posuđa, te servisima npr. plinskih i električnih bojlera, perilica, hidromasažnih kada i sl.

Koliko je tvrda Vaša voda?

Svaki se omekšivač pažljivo za Vas odabire na temelju proračuna koji obuhvaća Vašu dnevnu potrošnju vode, tvrdoću vode i period regeneracije

Svaki se omekšivač pažljivo za Vas odabire na temelju proračuna koji obuhvaća Vašu dnevnu potrošnju vode, tvrdoću vode i period regeneracije